Bloggen versus vloggen

In deze tijd komen bloggen en vloggen steeds meer voor. Wat is nu precies het verschil en wat zijn de voordelen van het ene en het andere? Waarom zou je de ene methode gebruiken of juist de andere?

Verschillen
Een blog is een online artikel waarin je meestal over iets zakelijks verteld. Echter bestaan er ook persoonlijke blogs zoals reisblogs en kookblogs. Je probeert klanten of potentiële klanten zo veel mogelijk te informeren en antwoorden te geven op hun vragen. Het bieden van waarde aan je doelgroep is het belangrijkste. Een vlog is eigenlijk het zelfde, maar dan een videoversie. Je geeft hierin ook waarde aan je doelgroep alleen nu in beeldvorm. Het kan vormgegeven worden in een interview of in een staat waarin iemand alleen iets voor de camera vertelt. Maar waarom zou je voor de ene of de variant kiezen?

Voordelen van vloggen
Aan vloggen kleven meerdere voordelen. Zo zijn mensen over het algemeen visueel ingesteld waardoor een vlog een uitkomst kan bieden. Niet iedereen heeft namelijk zin om een tekst te lezen en een tekst lezen is intensief. Bovendien kun je visuele elementen toevoegen die je verhaal alleen maar meer ondersteunen. Hierdoor wordt je video alleen maar persoonlijker. Bovendien kun je in een vlog echt laten zien wie de afzender is. Bovendien kun je een vlog delen op YouTube waardoor je video extra verspreid wordt. Tevens zou je een vlog om kunnen zetten naar een podcast; hierdoor kunnen mensen makkelijk hiernaar luisteren terwijl ze iets anders aan het doen zijn.

Voordelen van bloggen
Ook bloggen kunnen voordelen met zich mee brengen. Veel mensen vinden het fijn om een tekst rustig te kunnen lezen in hun eigen tempo. Met een vlog moet je steeds weer terugspoelen wanneer je iets gemist hebt en dit is niet voor iedereen weggelegd. Bovendien is het niet altijd gewenst om een video te bekijken, als je bijvoorbeeld veel moet overstappen als je aan het reizen bent is het niet handig en kiezen mensen vaak een blog boven een vlog. Verder kan het lastiger zijn een vlog in elkaar te zetten omdat enige technische kennis wel vereist is. De kwaliteit van de video moet natuurlijk wel goed zijn. Hierbij geldt ook dat je een tekst veel eenvoudiger kunt editen en herschrijven dan wanneer je dit met een video moet doen. Dan is er veel meer lastig knip- en plakwerk vereist.

Uitbesteden van het schrijven van blogteksten
Het schrijven van webteksten of blogteksten kun je zelf doen, maar het kost doorgaans veel tijd. Een webteksten schrijven uitbesteden kan daarom een te overwegen optie zijn. Je betaalt dan wel een x-bedrag voor een blog, maar hebt wel de garantie dat je altijd voorzien wordt van goede content voor je blog.