Het meten van uw WiFi-netwerk

Het is essentieel dat uw internetverbinding goed werkt. Het wekt veel frustratie op als WiFi niet naar behoren werkt of zelfs af en toe wegvalt. Als dit het geval is, is het mogelijk dat uw internetnetwerk last heeft van storingen. U brengt deze storingen in kaart door uw WiFi-netwerk op te meten. Zo weet u welke oplossing voor u het beste is omdat u precies weet welke storingen er plaatsvinden. Vakmensen kunnen u helpen met uw Wifi-netwerk meten.

Wat houdt het meten van uw WiFi-netwerk precies in?

Bij het opmeten van een internetnetwerk loopt u het hele netwerk van a tot z door. Zo ligt de focus onder andere op de capaciteit van uw netwerk, de internetsnelheid en de kwaliteit van het internetsignaal. Door het verzamelen van deze gegevens wordt het al snel duidelijk waar uw WiFi-probleem precies zit. Zodra u weet waarom uw internetverbinding niet naar behoren werkt, kunt u gericht op zoek gaan naar een passende oplossing.

Oplossingen na het meten van WiFi

Nu u precies weet hoe de vork in de steel zit, wilt u een passende oplossing voor uw WiFi-problemen. De volgende oplossingen worden aanbevolen:

  • Modem controleren
  • Internetsignaal verbeteren
  • WiFi-kanaal veranderen

U ontdekt het effect van één van onderstaande oplossingen door uw netwerk nogmaals te meten.

Als u uw WiFi opnieuw meet, ziet u precies wat de resultaten zijn van uw wijziging(en) door de nieuwe resultaten te vergelijken met uw oude resultaten.

Modem controleren

Een slechte positionering van de modem veroorzaakt mogelijk storingen in uw WiFi-netwerk.

Modems maken contact met apparaten zoals computers en mobiele telefoons door het sturen van signalen. De apparaten vangen deze signalen op en maken daarna verbinding met het draadloze netwerk. Als u de modem niet goed plaatst, belemmert u het uitzenden van die signalen naar apparaten. Of dit bij u ook het geval is, blijkt na het meten van uw netwerk.

Een belemmering van de signalen van de modem is bijvoorbeeld een muur of vloer van beton. Dit lost u op door de modem te plaatsen in een open ruimte in plaats van een gesloten (meter)kast. Ook belemmeren andere elektrische apparaten zoals telefoons of Bluetoothapparaten het uitzenden van signalen. Het uitschakelen of verder weg plaatsen van deze apparaten lost dit probleem op.

Internetsignaal verbeteren

Storingen in uw WiFi-netwerk lost u op door het verbeteren van het internetsignaal. Als na het meten van uw internetnetwerk duidelijk is dat u in bepaalde ruimtes van uw woning geen of weinig verbinding heeft, is een WiFi-repeater een oplossing voor u. Dit apparaat herhaalt de signalen van uw internetnetwerk zodat u in een grotere ruimte internetverbinding heeft. Bij het plaatsen van de repeater is het belangrijk dat u het plaatst op een plek waar de internetverbinding nog voldoende is. Een repeater heeft namelijk moeite met het herhalen van internetsignalen, als die signalen slecht te ontvangen zijn.

Van WiFi-kanaal veranderen

Drukte op het WiFi-kanaal is ook een mogelijke oorzaak voor uw internetproblemen. WiFi-netwerken zijn aangesloten op WiFi-kanalen om signalen te sturen naar apparaten als computers en smartphones. Als het kanaal overbelast is door teveel internetnetwerken, vertraagt het uw internetsnelheid. Wanneer dit blijkt uit het meten van uw netwerk, lost u dit op door over te gaan naar een rustiger kanaal. Lukt dat niet, dan kunt u vakmensen inschakelen die alles weten over de Wifi-verbinding.