Hoe zorg je dat jouw blog gezien wordt?

photo-1484480974693-6ca0a78fb36b

Webteksten schrijven voor je eigen blog is leuke onderneming. Jij bepaalt wat er blogger op jouw site terecht komt en welke informatie je aan de lezer meegeeft. Maar dan moet je natuurlijk wel een publiek hebben. Ben je al een tijdje bezig, maar lukt het je niet om lezers vast te houden? Hier zijn een paar tips die ervoor zorgen dat jouw blog niet alleen gevonden wordt, maar ook gelezen.

Specifiek zijn

Wanneer je op een website klikt, heb je een verwachting van wat je daar voor informatie gaat vinden. De naam van een blog kan een hoop vertellen over de inhoud van de site. Die eerste indruk is belangrijk zodat een lezer weet waarvoor ze op jouw blog terecht kunnen. Als de inhoud van jouw site overeenkomt met de verwachting van de lezer zullen ze sneller terugkomen. Bedenk goed voor wie jij schrijft en welke onderwerpen dat publiek in geïnteresseerd is zodat jouw blog samenhang heeft.

Overzicht

Een prettig leesbare site nodigt uit om langer te lezen. Zorg ervoor dat jouw blog overzichtelijk is. Dat doe je door categorieën op de site te plaatsen. Ook de artikelen zelf moeten onderverdeeld worden in voldoende alinea’s met tussenkopjes. Dan is de tekst gemakkelijk te navigeren. Ook bij de vormgeving kan je rekening houden met de leesbaarheid van de site. Wees je bewust van de lettertypes die je gebruikt en zorg dat de achtergrond een neutrale kleur heeft. Dan leidt de vormgeving niet af van de tekst.

Consistentie

Je wilt dat lezers consistent zijn met hun bezoek aan jouw site. Door op vaste dagen te publiceren kun je een verwachtingspatroon voor de lezer opzetten. Kies bijvoorbeeld twee vaste dagen in de week waarop je een artikel publiceert. Zo weten lezers wanneer ze jouw blog kunnen bezoeken voor verse content. Heb je geen tijd voor een blogpost? Kijk eens op blogger gezocht om te zien wie er eventueel voor jou een blog kan schrijven.

SEO technieken

Om jouw website vindbaar te maken op het web kan je SEO technieken toepassen. Op basis van jouw onderwerpen en de doelgroep van jouw blog kan je enkele zoektermen bedenken die een gebruiker naar jouw site kunnen leiden. Vervolgens zorg je dat die zoektermen duidelijk vermeld worden in de titels en inleiding van jouw teksten. Dat vergroot de kans dat een zoekmachine zoals Google jouw site opmerkt.

Ook interne links kunnen daarbij helpen. Link dus vaak door naar andere pagina’s binnen je blog. Dat is voor de lezer ook fijn, want die kan gemakkelijk doorklikken naar andere interessante artikelen op jouw site.